Kosten & Modellen
De website Nederland Elektrisch beantwoordt alle veelgestelde vragen over elektrisch rijden, met zowel korte als lange antwoorden en duidelijke bronvermeldingen*. Op deze pagina worden alle vragen beantwoord over de kosten van een elektrische auto.
Let op: de prijzen van benzine, diesel en stroom veranderen vaak. De genoemde prijzen kunnen daardoor anders zijn dan wat je nu betaalt.
-
De kosten voor het gebruik van een elektrische auto zijn lager dan die van een brandstofauto. Is dat ook zo zonder de belastingvoordelen van dit moment?
Lees meer
Als je een elektrische auto koopt, betaal je nu geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) en geen Motorrijtuigenbelasting (MRB). Dat is tijdelijk, want vanaf 2025 zullen ook eigenaren en gebruikers van een elektrische auto MRB moeten gaan betalen. In 2025 is dit nog 25 procent van de reguliere MRB, maar vanaf 2026 wordt dit 75 procent (volgens de tabel van benzineauto’s) en vanaf 2030 100 procent. Omdat elektrische auto’s zwaarder zijn dan vergelijkbare auto’s op benzine zal het bedrag hoger uitvallen. Vanaf 2026 zal ook aanschafbelasting (BPM) moeten worden betaald op nieuwe elektrische auto’s.
De eventueel lagere kosten voor energie en onderhoud blijven natuurlijk bestaan, ook zonder de belastingvoordelen.
De aanschafprijs van een elektrische auto zal voorlopig hoger blijven dan die van een vergelijkbare auto op benzine of diesel. De kosten voor het gebruik kunnen wel lager zijn, bijvoorbeeld omdat het onderhoud minder is en je de batterij met elektriciteit laadt vanuit je eigen zonnepanelen.
De regering blijft bij de aanschafbelasting (BPM) op een auto rekening houden met hoeveel CO2 in de lucht komt bij het rijden. Daarom zal de BPM op elektrische auto’s vanaf 2025 alleen uit een vast bedrag (vaste voet) bestaan en geen deel voor de CO2-uitstoot bevatten. Bij brandstofauto’s is dit laatste wel het geval.
De wegenbelasting (MRB) is nu voor elektrische auto’s nog nul. Maar in 2025 gaat de kwartprijs volgens de tabel van benzineauto’s gelden, en vanaf 2026 moet driekwart worden betaald. Vanaf 2030 gaat de volledige prijs gelden.
-
Welke financiële voordelen heeft elektrisch rijden?
De Nederlandse overheid moedigt elektrisch rijden nu nog op verschillende manieren aan. Dit wordt vanaf 2025 afgebouwd. Op dit moment zijn er de volgende financiële voordelen bij het kopen en rijden van elektrische auto’s.
- Belasting van Personenwagens en Motorrijwielen (BPM). Dit is een extra belasting bij het kopen van een auto. De hoogte hangt af van hoeveel CO2 er vrijkomt bij het rijden van de auto. Omdat een elektrische motor geen CO2 maakt, is de BPM tot eind 2024 nul euro. In 2025 wordt voor een elektrische auto voor de BPM een vast bedrag (vaste voet) in rekening gebracht, namelijk 667 euro. Dit bedrag stijgt na 2025 elk jaar mee met de inflatie.
- Motorrijtuigenbelasting (MRB). De MRB wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Je hoeft die tot 2025 niet te betalen als je een 100 procent elektrische auto hebt. In 2025 krijg je nog 75 procent korting op de MRB. Vanaf 2026 is die korting 25 procent, bedoeld als gewichtscorrectie voor de zwaardere elektrische auto vanwege het accupakket. Vanaf 2030 ga je de volledige MRB betalen volgens de tabel van benzineauto’s.
- Bijtelling. Zakelijke rijders die ook privé rijden, krijgen een bijtelling. Dat is een bedrag dat de Belastingdienst bij je loon optelt. Als zakelijke rijders een elektrische auto hebben, is dat financieel voordelig voor ze. Vanaf 2022 is de bijtelling voor een elektrische auto 16 procent, tot een maximaal bedrag van 35.000 euro (daarboven geldt een percentage van 22 procent). In 2023 bleef de bijtelling voor een elektrische auto 16 procent, maar daalde het maximale bedrag naar 30.000 euro. Voor 2024 gelden hetzelfde percentage en bedrag. Daarna stijgt ze naar 17 procent in 2025 en naar 22 procent in 2026. Vanaf dat moment is de bijtelling net zo hoog als die voor auto’s die op benzine of diesel rijden.
- Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ondernemers kunnen bij het kopen van een 100 procent waterstof-elektrische auto of auto met zonnepanelen een vergoeding van de overheid krijgen. Dit gebeurt in de vorm van een extra afschrijvingspost. Dat betekent dat ze een bedrag mogen opgeven aan de Belastingdienst waardoor de winst van hun bedrijf lager uitvalt. Ze hoeven dan minder belasting te betalen. (Klik hier voor meer informatie.)
-
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een (tweedehands) elektrische auto?
Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe elektrische auto. Als eerste zijn dat de prijs waarvoor je de auto koopt en hoe ver je ermee kunt rijden. De elektrische auto moet bij jouw gebruik passen. Dat betekent dat je het grootste deel van je kilometers moet kunnen rijden op een volle accu. Die kun je thuis, in je buurt en op je werk opladen. Ook de snelheid waarmee hij oplaadt en de kwaliteit van de batterijen zijn van belang. Autofabrikanten geven garantie op de batterijen (bijvoorbeeld dat na 8 jaar en maximaal 160.000 kilometer nog minimaal 70 procent van de capaciteit bruikbaar is).
Koop je een gebruikte elektrische auto, dan moet je ook letten op de kwaliteit van de batterijen en hoe ver je ermee kunt rijden. Lastig is dat hier nog maar weinig over bekend is. Toch laten batterijen van EV’s uit 2015 en nieuwere vaak redelijk goede degradatiecijfers zien. Hoe snel ze verouderen, hangt onder andere af van hoe de auto is gebruikt en de rijstijl. Het beste is om vooraf te laten controleren hoe goed de batterijen nog zijn. Sommige autobedrijven hebben speciale apparatuur om de kwaliteit van de batterij te meten. Zij kunnen aangeven hoe goed het batterijpakket is. Ook bij de ANWB en andere commerciële aanbieders kun je hiervoor een onafhankelijke accucheck laten doen.
In veel gevallen kan de verkoper deze informatie (nog) niet leveren. Je kunt dan ook om een lange proefrit vragen waarin je de batterij voor een flink deel leegrijdt. Zo krijg je meer gevoel voor het aantal kilometers dat je met de elektrische auto kunt rijden en of wat wordt verteld klopt. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de omstandigheden van dat moment (weer, belading, gebruik van functies zoals de verwarming, rijstijl, enzovoorts).
Het is ook belangrijk om te weten hoelang het duurt om de batterijen op te laden. Kijk daarbij ook naar welke laadkabels nodig zijn, of je thuis een oplaadpunt hebt en wat de benodigde laadstroom daarvoor is. Bij dat laatste heb je het dan bijvoorbeeld over wat voor een elektrische aansluiting je thuis hebt.
In sommige gevallen worden de batterijen niet meegenomen in de prijs van een gebruikte elektrische auto. Dan moet je een huurcontract voor de batterijen afsluiten. Dat is niet altijd de goedkoopste keuze. Wel heeft het een belangrijk voordeel: je loopt niet het risico dat je nieuwe batterijen moet kopen als de oude niet meer goed zijn.
-
Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto’s?
Het aanbod van elektrische auto’s is de afgelopen jaren toegenomen. Veel automerken hebben of komen met nieuwe elektrische modellen, met gemiddeld een grotere actieradius (hoe ver je ermee kunt rijden), betere batterijen, minder gebruik van schadelijke grondstoffen en hogere laadsnelheden. Ze maken die ook in grotere hoeveelheden. Daarbij gaat het niet alleen om de duurdere elektrische auto’s. Ook het aanbod van kleinere en goedkopere elektrische auto’s groeit.
-
Met welke elektrische auto kan ik een fietsendrager achterop plaatsen of een caravan trekken?
Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt die een caravan kunnen trekken of goed tegen het extra gewicht van een fietsendrager kunnen. In de toekomst zullen er meer elektrische auto’s komen die veel gewicht kunnen trekken. Je kunt met een elektrische auto die een zware aanhanger trekt uiteraard wel minder ver rijden. Met de caravan op vakantie kan dan nog een uitdaging zijn in buitenlandse gebieden met weinig laadpalen. Daarbij loop je de kans de caravan te moeten afkoppelen om te kunnen laden, al verbetert die situatie snel. Internationaal wordt fors geïnvesteerd in de uitrol van laadpalen. Op de websites van Milieu Centraal en de ANWB zijn meer tips en informatie te vinden.
-
Hoe lang gaan de batterijen van een elektrische auto mee?
Lees meer
De batterijen van een elektrische auto zijn heel belangrijk, maar ook in verhouding duur. Om deze reden doen fabrikanten er alles aan om batterijen zo lang mogelijk te gebruiken en goedkoper te maken. Toch neemt de kwaliteit van de batterijen door het gebruik langzaam af. Dit heet degradatie. Hoe goed een batterij nog is, wordt aangegeven door de State of Health (SoH), een percentage van de oorspronkelijke capaciteit. Hoe ver je kunt rijden met een volle batterij wordt dus ook langzaam minder. Hoe snel dat allemaal gaat, hangt af van een groot aantal zaken. Het heeft bijvoorbeeld te maken met hoe goed het batterijmanagementsysteem is. Dit systeem beschermt en beheert de batterij. Ook de leeftijd van de batterijen, de manier van koeling van de batterijen, hoe vaak en op welke manier ze zijn opgeladen en de rijstijl zijn van invloed. Veel fabrikanten geven garantie op de batterij voor 8 jaar óf voor het rijden van 160.000 tot 200.000 kilometer waarbij nog 70 procent van de capaciteit beschikbaar moet zijn. Raadpleeg de dealer voor de garantievoorwaarden. Je kunt er dus van uitgaan dat deze waarden in de praktijk minimaal gehaald zullen worden.
Elektrische auto’s hebben een systeem dat de batterij beschermt en beheert. Dit heet een batterijmanagementsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat een batterij langer meegaat. Fabrikanten geven garantie op de batterij van een elektrische auto; vaak geldt die 8 jaar óf voor het rijden van 160.000 tot 200.000 kilometer. De fabrikanten beloven meestal dat de batterij na deze tijd of afstand nog minimaal 65 tot 70 procent van de originele capaciteit heeft. Raadpleeg de dealer voor de garantievoorwaarden.
Op internet staan verschillende plaatjes die de degradatie van de batterij van verschillende elektrische auto’s laten zien. Bij dit soort plaatjes is het belangrijk om te weten hoe de auto wordt gebruikt. Auto’s die bijvoorbeeld vaak opgeladen zijn bij snellaadstations geven waarschijnlijk een minder gunstig beeld dan auto’s die thuis opgeladen zijn. De snelheid waarmee een batterij opgeladen wordt, heeft invloed op de bruikbare levensduur van de batterij.
Nadat een batterij voor een auto gebruikt is, kan deze nog gebruikt worden voor een ander doel. Bijvoorbeeld voor het opslaan van elektriciteit uit zonnepanelen. Hierdoor krijgt de batterij een nieuwe functie buiten de auto. Dit moet wel op een veilige wijze gebeuren door gespecialiseerde bedrijven waarbij de batterij op een veilige plek wordt gestald.
De verwachting is dat batterijen door autofabrikanten weer ingezameld zullen worden om opnieuw te gebruiken. Batterijen zijn namelijk gemaakt van zeldzame materialen. Het is goed om die nog een keer te gebruiken.
Autofabrikanten werken hard aan verbeteringen. De batterijen in nieuwe elektrische auto’s kunnen beter tegen het vaak opladen. Zelf kun je ook wat doen om het slechter worden van je batterijen veel minder snel te laten gaan:
- Rijd de batterijen niet helemaal leeg.
- Gebruik snelladen alleen tijdens lange ritten.
- Zorg dat je je batterij niet meer dan 80 tot 90 procent laadt.
- Laat de auto niet te lang stilstaan met een volledig opgeladen batterij. Als de auto voor langere tijd niet gebruikt wordt, is 40 tot 60 procent het beste.
- Laadt niet na ieder kort ritje meteen weer bij.
- Laat de auto bij strenge vorst of extreme hitte niet de hele tijd aan de laadpaal staan.
-
Hoeveel kilometer kan een elektrische auto rijden tijdens zijn leven?
Ook zonder het vervangen van de batterijen kan een elektrische auto heel wat kilometers rijden. De minimale afstand die je er tijdens zijn leven mee kunt rijden, kun je zien aan de garantie die de fabrikant op de batterijen geeft. Gemiddeld is dat 160.000 tot 200.000 kilometer. Hoelang de batterij daarna nog mee kan gaan, is niet te zeggen. Er zijn gevallen bekend van elektrische auto’s met meer dan 500.000 kilometer op de teller. Maar of dat een uitzondering is, weten we niet.
-
Wat zijn de kosten van een elektrische auto die rijdt op waterstof?
Naast elektrische auto’s met een batterij zijn er ook elektrische auto’s met een brandstofcel. In een batterij wordt elektriciteit opgeslagen. In een brandstofcel wordt elektriciteit van waterstof en zuurstof gemaakt. Beide auto’s rijden dus op elektriciteit. Een ‘gewone’ elektrische auto haalt de stroom direct uit een batterij. De waterstofauto produceert de elektriciteit in een brandstofcel. Er zijn ook auto’s die niet elektrisch rijden op waterstof maar de waterstof direct in de motor verbranden. We behandelen hier echter alleen de auto’s die elektrisch rijden.
Net als bij benzine en diesel, tank je waterstof bij een tankstation. Een elektrische auto met een brandstofcel tank je in ongeveer 5 minuten vol. In Nederland zijn er pas een paar elektrische auto’s te koop die op waterstof rijden. Begin 2024 waren dat er 712. Er zijn ook maar ongeveer 20 openbare waterstoftankstations in Nederland te vinden. De actuele stand is hier te vinden.
Dit komt niet alleen omdat er minder elektrische auto’s te koop zijn die op waterstof rijden, maar ook omdat ze veel duurder zijn. Je kunt ze kopen vanaf 69.995 euro. Net als bij een gewone elektrische auto betaalde je tot voor kort voor een elektrische auto die op waterstof rijdt geen aankoopbelasting (BPM) en wegenbelasting (MRB). Vanaf 2025 betaal je echter op dezelfde wijze als voor een EV. Heb je een elektrische auto van de zaak die op waterstof rijdt, dan heb je een lage bijtelling, over de gehele aanschafprijs.
- Hoeveel verschillende elektrische auto’s die op waterstof rijden zijn er te koop?
-
Hoe snel verliest een elektrische auto zijn waarde en hoeveel is dat dan?
Lees meer
Net als een benzine- of dieselauto wordt ook een elektrische auto over de jaren minder waard. Druk je dat in geld uit, dan noemen we dat afschrijving. Op dit moment verliest een EV (helemaal elektrische auto) sneller zijn waarde dan een vergelijkbare PHEV (plug-in hybride) of brandstofauto.
Het is moeilijk te voorspellen hoe de afschrijving bij elektrische auto’s in de toekomst verloopt. De techniek ontwikkelt zich nog steeds. Daardoor verouderen elektrische auto’s in verhouding snel wat betreft de hardware. Door "over the air updates" (die op afstand bijwerken) blijft de software veel langer bij de tijd. Aan de andere kant zijn elektrische auto’s voordelig in gebruik. Daardoor zijn ze als gebruikte auto voor steeds meer mensen interessant.
Op dit moment verliest een EV (helemaal elektrische auto) sneller zijn waarde dan een vergelijkbare PHEV (plug-in hybride) of brandstofauto. De benzineauto heeft nog de beste afschrijving, de laagste dus.
De auto's uit de beginjaren van de elektrische auto zijn inmiddels vrijwel helemaal afgeschreven wat betreft de aanschafkosten. Ze waren duur door hoge prijzen voor batterijen. Inmiddels zijn ze ingehaald door nieuwe techniek en prijsverlagingen bij nieuwe modellen. De verwachting is dat de elektrische auto’s die nu op de markt verschijnen hun waarde beter behouden.
Daarnaast verminderen de gereden kilometers de waarde van een EV sterker dan die van een brandstofauto. Zo is het verschil in euro’s bij 30.000 en 80.000 kilometer bij een EV veel groter dan bij een PHEV of benzineauto (bron: ANWB).
De afschrijving en wat een elektrische auto nog waard is, hangt af van een aantal ontwikkelingen:
- Vraag en aanbod. Deze blijken allebei moeilijk te voorspellen en veranderen snel, maar ze zijn van invloed op de restwaarde.
- De techniek die wordt gebruikt. De techniek van elektrische auto’s ontwikkelt zich snel. Ze kunnen verder rijden, laden sneller op, kunnen steeds meer zelf rijden. Daardoor verouderen elektrische auto’s best snel. Wel krijgen moderne elektrische auto’s vaak op afstand nieuwe software, onder andere om te zorgen dat de functies van de auto blijven werken. Dit zorgt dat auto’s langer hun waarde behouden.
- Regels in steden. In Nederlandse en buitenlandse steden zie je milieuzones voor personenauto’s. Daar mag je dan niet komen met een oude dieselauto, maar natuurlijk wel met een elektrische auto. Daarnaast bekijken een aantal Nederlandse steden of ze de zero-emissiezones die vanaf 2025 gelden voor vrachtvervoer in de toekomst uitbreiden met personenauto’s. In dat geval kun je alleen nog met een elektrische auto zo’n gebied in rijden.
- Bekendheid en vertrouwen in de techniek. Steeds meer mensen maken kennis met elektrisch rijden en zien inmiddels vele auto’s in het straatbeeld.
- Batterijkwaliteit. Fabrikanten geven garantie op de batterij van een elektrische auto. Dit doen zij voor een aantal jaren of voor een aantal kilometers. De kwaliteit van de batterijen neemt door het gebruik langzaam af. Er wordt steeds meer duidelijk over hoe de kwaliteit van de batterij afneemt.
- Het fiscale regime. Hoeveel belasting je moet bijbetalen als je een zakelijke elektrische auto ook privé rijdt of hoeveel korting je krijgt op de belasting.
- Laadinfra. De beschikbaarheid van voldoende laafinfra biedt laadzekerheid en laadgemak. De vrees voor netcongestie met risico op overvolle stroomnetten waardoor we slim moeten gaan laden.
Heb je een auto van de zaak, dan koopt of huurt het bedrijf die voor je. Rijd je hem ook privé, dan krijg je een bijtelling van de Belastingdienst. Dat is een bedrag dat bij je loon wordt opgeteld en waar je dus belasting over betaalt. Omdat de overheid het gebruik van elektrische auto’s wil aanmoedigen, is de bijtelling voor elektrische auto’s voorlopig nog lager dan voor brandstofauto’s. Tot 2019 was dat voor de meeste elektrische auto’s maar 4 procent. In 2020 was dit 8 procent. In 2021 was dat 12 procent, tot een maximumprijs van 40.000 euro. In 2024 blijft de bijtelling 16 procent voor elektrische personenauto’s over de eerste 30.000 euro, daarboven is de bijtelling 22 procent. De bijtelling over de eerste 30.000 euro wordt 17 procent in 2025 en 22 procent in 2026. Die is dan net zo hoog als die voor brandstofauto’s. Onze overheid gaat ervan uit dat tegen die tijd de aanschafprijs praktisch op hetzelfde niveau ligt als die van een auto met verbrandingsmotor.
De korting op de bijtelling geldt gedurende de eerste 60 maanden na de eerste tenaamstelling en maakt de elektrische leaseauto extra aantrekkelijk. Na 60 maanden is er geen sprake meer van het bijtellingsvoordeel waardoor de auto vaak wordt verkocht. In veel gevallen is zo’n voertuig dan aantrekkelijk voor de privéaanschaf.
Momenteel komen er steeds meer moderne auto’s met grotere actieradius in de markt van gebruikte wagens.
-
De kosten voor een auto bestaan uit de kosten voor het kopen en die voor het gebruik. Wat is daarbij het verschil in kosten tussen elektrische auto’s en auto’s die op benzine of diesel rijden?
Lees meer
Wat kost een eigen elektrische auto? Dat hangt af van een groot aantal zaken. Het ligt bijvoorbeeld aan de prijs die je ervoor betaalt, de waarde die overblijft als je hem weer verkoopt, hoe vaak je moet laden, en waar. Een nieuwe, 100 procent elektrische auto waarmee je vier jaar 15.000 kilometer per jaar rijdt, kost gemiddeld 75,6 eurocent per kilometer. Dat is een alles-in-eenprijs. Er zit alles in: de koop, het onderhoud, de elektriciteit, de belastingen en de afschrijving. Als je dat vergelijkt met een gemiddelde auto die op benzine rijdt, betaal je 66,8 cent per kilometer. Bij een elektrische auto is de aankoop flink duurder en de restwaarde lager. Maar het gebruik en het onderhoud zijn goedkoper.
De totale kosten voor het gebruik wordt ook wel Total Cost of Ownership (TCO) genoemd. De kosten voor een auto verschillen sterk per merk en model. Ze hangen ook af van het aantal kilometers dat je elk jaar rijdt. Online zijn meerdere hulpmiddelen te vinden om de TCO te berekenen, bijvoorbeeld bij de ANWB en RVO. De tot eind 2024 geldende regels van de overheid (onder andere de aanschafsubsidie, voorlopige vrijstelling motorrijtuigenbelasting) zorgden dat de TCO van veel elektrische auto’s ongeveer hetzelfde is als van een auto die erop lijkt en op benzine of diesel rijdt. Wanneer je veel kilometers rijdt en veel thuis of goedkoop op het werk kunt laden, heeft dit een gunstig effect op de TCO. Voor 2025 wordt de TCO door het deels verdwijnen van regels van de overheid minder gunstig.
Vanaf 2025 krijg je geen subsidie meer bij het kopen van een elektrische auto en moet er Belasting van Personenauto's en Motorrijtuigen (BPM) bij de koop worden betaald. Een nieuwe elektrische auto is ook meestal duurder dan een auto die erop lijkt en op benzine of diesel rijdt. Neem de prijs van de kleinste, kleine en middelgrote elektrische auto’s. Deze worden het A-, B- en C-segment genoemd. De prijzen van deze nieuwe elektrische auto’s liggen veelal hoger dan die van benzine- of dieselauto’s die erop lijken. Voor die hogere prijzen zijn een aantal redenen, zoals:
- De kosten van de batterijen. Die zijn hoog, bijvoorbeeld omdat ze worden gemaakt van zeldzame metalen. Als een batterij niet meer geschikt is voor gebruik in een auto wordt deze niet zomaar weggegooid. De metalen en andere materialen die erin zitten, worden opnieuw gebruikt. Ook dat kost geld.
- Er zijn extra kosten bij het maken van een auto met batterijen. Vanwege de veiligheid moet je onder andere de temperatuur van de batterijen onder controle houden. Je hebt ook extra stevigheid nodig en computerprogramma’s om de batterijen hun werk goed te laten doen.
- Fabrikanten gebruiken lichte en duurdere materialen, zodat je er zo ver mogelijk mee kunt rijden.
- De kosten voor batterijen en technieken die daarmee te maken hebben dalen en er komen steeds meer modellen elektrische auto’s op de markt. Daardoor zullen de prijzen van auto’s met benzine- en dieselmotoren en elektrische auto’s steeds dichter bij elkaar komen. Er is echter ook onzekerheid over hoe ver en hoe snel dat gaat.
Het kopen van een gebruikte elektrische auto is echter vaak goedkoper is dan een vergelijkbare gebruikte auto die op benzine of diesel rijdt.
De kosten voor het gebruik van een elektrische auto zijn iets lager dan die van een diesel- of benzineauto.
- Elektromotoren gebruiken minder energie dan benzine- en dieselmotoren. Ook zijn de kosten voor elektriciteit per kilometer in veel gevallen lager dan die van benzine en diesel. Met de huidige variatie in energietarieven is dit niet langer meer in alle gevallen de situatie.
- Een elektrische auto kost meestal minder aan onderhoud en iets meer aan banden.
- In 2025 betaal je een kwart in vergelijking met auto’s die op benzine rijden. Vanaf 2026 driekwart (volgens de tabel van benzineauto’s). Vanaf 2030 is dit voordeel er helemaal niet meer.
De kosten voor het onderhoud van een elektrische auto zijn vaak wat lager dan die van een vergelijkbare auto op benzine of diesel, zie ook ANWB en RVO.
Een auto met verbrandingsmotor heeft namelijk meer bewegende onderdelen die slijten. Ze hebben regelmatig onderhoud nodig om die slijtage tot een minimum te beperken.
Omdat een elektrische auto weinig bewegende onderdelen heeft, is het onderhoud minimaal. Hierdoor ben je minder geld kwijt aan onderhoud. Zaken als olie verversen, nieuwe bougies, vervanging van de koppeling of de distributieriem kom je niet tegen op de rekening voor onderhoud bij je garage. De banden van een elektrische auto slijten wel iets meer dan bij een benzine- of dieselauto. Ook de remmen slijten. Maar ze gaan meestal een stuk langer mee dan bij een benzine- of dieselauto. Dat komt omdat je ook de elektromotor gebruikt om te remmen.
Bronnen
- Elektrisch Rijden Monitor ANWB 2024